Friday, April 1, 2011

April Fool Dan Sejarahnya

APA ITU APRIL FOOL?

Sebenarnya April Fool adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas pembunuhan ribuan umat Islam di Sepanyol oleh tentera salib Laknatullah yang dilakukan melalui cara penipuan. Oleh sebab itulah mereka merayakan April Fool dengan cara membolehkan penipuan dan pembohongan walaupun ia dikaburi dengan alasan kononnya ia hanya sekadar suatu hiburan atau gurauan belaka.

Kebiasaannya orang akan mengatakan bahawa April Fool (yang hanya berlaku pada tanggal 1 April) adalah hari di mana kita boleh menipu kawan, orang-orang tua, saudara-mara atau sesiapa sahaja, dan mangsa gurauan itu pula tidak boleh marah atau beremosi apabila sedar bahawa dirinya telah menjadi sasaran April Fool. Biasanya si mangsa, jika sudah sedar terkena April Fool, maka dirinya juga akan ketawa bersama-sama atau hanya sekadar pada bengang, bukan betul-betul marah.

Walaupun ia tidak sehebat perayaan tahun baru atau Valentine's Day, budaya April Fool dalam dua dekad ini telah menggambarkan kecenderungan yang semakin menyatu dalam masyarakat ketika ini terutamanya di kalangan anak-anak muda. Tidak mustahil jika pada masa akan datang ia akan merebak ke masyarakat perkampungan. Ironinya, masyarakat dengan sangat mudah terikut-ikut budaya Barat ini tanpa kajian dan kritikan terlebih dahulu, sama ada adakah budaya itu baik ataupun tidak, atau adakah ia bermanfaat atau sebaliknya.


SEJARAH APRIL FOOL

Perayaan April Fool bermula daripada suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. Perayaan April Fool atau dikenali sebagai The April's Fool Day, bermula daripada satu episod sejarah tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan yang menimpa kaum Muslimin di Sepanyol pada tahun 1487 M, atau bertepatan dengan 892 H.

Sejak Sepanyol dibebaskan oleh Islam pada abad ke-8 M oleh Amirul Jihad, Thariq bin Ziyad, Sepanyol beransur-ansur tumbuh menjadi negeri yang makmur. Tentera-tentera Islam bukan hanya berhenti di Sepanyol, malah terus-menerus melakukan pembebasan di kawasan-kawasan dalam Perancis. Perancis Selatan dengan sangat mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours dan kawasan-kawasan yang lain telah dibebaskan oleh Islam. Walaupun tentera Islam kuat, pasukan Islam masih memberi peluang kepada suku Goth dan Navaro di daerah yang berada di sebelah barat di kawasan pergunungan. Islam tela hmemberikan kemakmuran di Sepanyol.

Oleh kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, ramai orang-orang Sepanyol yang kemudiannya dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Umat Islam Sepanyol bukan sahaja beragama Islam, namun bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islami. Bukan sekadar membaca Al-Qur'an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur'an. Mereka sentiasa mengatakan ‘tidak’ untuk arak, pergaulan bebas dan semua perkara yang dilarang oleh Islam. Keadaan yang harmoni ini berlangsung selama hampir 6 abad.

Selama itu juga, pihak kafir yang masih berada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal penat lelah terus berusaha untuk menghancurkan Islam dalam Sepanyol. Namun, mereka sentiasa menemui kegagalan. Maka dihantarlah sejumlah mata-mata untuk memerhati kelemahan umat Islam di Sepanyol.

Akhirnya mereka menemui cara untuk menakluk Islam, iaitu dengan melemahkan iman mereka melalui serangan pemikiran dan budaya. Maka dalam diam mereka mula menyeludup masuk minuman keras dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik-muzik dipersembahkan bagi melalaikan para pemuda Islam Sepanyol agar lebih suka menyanyi dan menari daripada membaca Al Qur'an. Mereka juga mengirim beberapa ulama’ palsu untuk meniupkan idea perpecahan ke dalam tubuh umat Islam di Sepanyol. Lama-kelamaan usaha ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan dikuasai tentera salib. Serangan tentera salib dilakukan dengan kejam tanpa mengenal perikemanusiaan. Bukan hanya tentera-tentera Islam yang dibunuh, malah termasuk masyarakat awam, wanita-wanita, anak-anak kecil dan orang-orang tua. Satu demi satu daerah di Sepanyol ditakluk oleh tentera salib.

Granada adalah daerah terakhir yang ditakluk. Penduduk Islam di Sepanyol ( yang juga dikenali sebagai orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera salib terus menerus mengejar mereka. Apabila jalan-jalan dalam keadaan sunyi sepi, yang tinggal hanyalah sisa-sisa ribuan mayat yang bergelimpangan yang bermandikan darah. Tentera salib mengetahui bahawa masih ramai umat Islam di Granada yang masih bersembunyi dalam rumah masing-masing. Dengan lantang tentera-tentera salib meneriakkan pengumuman bahawa umat Islam di Granada boleh keluar dari rumah mereka dengan aman dan dibenarkan untuk berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.

Orang-orang Islam pada mulanya masih curiga dengan tawaran tersebut. Beberapa orang Muslim diizinkan untuk melihat sendiri kapal-kapal layar yang sudah disiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat terdapat kapal yang sudah disediakan untuk mereka, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Sepanyol.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Islam Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, berjalan beriringan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib memilih untuk bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan pantas tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan para penghuninya. Api dilihat menjulang-julang ke angkasa setelah mereka membakar rumah-rumah tersebut bersama-sama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan bersembunyi di dalamnya.

Ribuan umat Islam yang lain terkandas di pelabuhan dan hanya mampu tergamam apabila melihat tentera salib membakar pula kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka untuk keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal tersebut dengan cepat tenggelam ke dalam lautan. Ribuan umat Islam tidak dapat melakukan apa-apa kerana tidak mempunyai sebarang senjata. Mereka juga kebanyakannya terdiri daripada perempuan-perempuan dan anak-anak mereka yang masih kecil. Tentara salib telah mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan arahan dari pemimpin mereka, ribuan tentera salib segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa rasa belas kasihan. Jeritan, tangisan dan takbir memecah suasana. Seluruh kaum Muslimin Sepanyol di pelabuhan tersebut habis dibunuh dengan kejam. Mayat bergelimpangan di merata-rata tempat. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitaman.

Tragedi ini bertepatan pada tanggal 1 April. Inilah yang kemudiannya diperingati oleh dunia Kristian apabila tibanya 1 April sebagai April Fool (The April's Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan untuk menipu dan berbohong terhadap orang lain. Bagi umat Kristian, April Fool merupakan hari kemenangan atas pembunuhan ribuan umat Islam di Sepanyol oleh tentera salib melalui cara-cara penipuan. Oleh sebab itulah mereka merayakan April Fool dengan cara membolehkan penipuan dan pembohongan walaupun diselaputi dengan alasan sekadar sebagai hiburan atau gurauan semata-mata.

Bagi umat Islam, April Fool merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara seiman mereka disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol. Oleh sebab itu, adalah tidak patut bagi umat Islam untuk turut serta dalam merayakan tradisi ini. Sesiapapun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya sedang meraikan ulang tahun pembunuhan kejam ribuan saudara mereka di Granada, Sepanyol pada 5 abad yang silam.

Jadi, perhatikanlah di sekeliling anda, anak-anak anda dan diri anda sendiri daripada terkena virus jahil April Fool tanpa kita sedari. Wallahua’lam.Thursday, March 31, 2011

Mendambakan cintaku untukmu

“Ya Allah Ya Tuhan ku yang Maha Esa, berikanlah aku petunjuk dan hidayah-Mu untukku mendambakan cintaku kerana-Mu Ya Allah. Tunjukkanlah aku jalan terbaik yang Engkau Redhai.”

“Wahai gadis idamanku, percayalah bahawasanya aku sangat mencintaimu seikhlas hatiku. Rasa cintaku kepadamu dek kerna luhurnya sifatmu dan akhlakmu serta kebaikan semulajadi dalam dirimu. Sesungguhnya rasa cintaku ini atas sebab tingginya pegangan Agamamu yang memperhambakan dirimu kepada Tuhan Yang Mentadbir Sekalian Alam. Seandainya hilang pegangan Agamamu maka hilanglah jua rasa cintaku kepadamu. Tetapi janganlah dikau gelisah kerana akan ku cuba sedaya upaya untuk membimbing dan menjadi Imam kepadamu andai ditakdirkan kita hidup bersama.”

“Wahai gadis idamanku, aku juga memerlukan bantuanmu, sokonganmu dan bimbinganmu untuk meneruskan hidup yang penuh ranjau ini. Andaikata dikau menjadi suri dalam hidupku, ajarlah dan tegurlah aku akan segala salah silap yang ku lakukan. Aku juga manusia biasa yang tidak lari dari membuat kesilapan.”

“Wahai gadis idamanku, cintailah aku dengan sepenuh hatimu. Pandanglah kepada hatiku dan dalamanku bukan kepada luaranku kerana jika ditakdirkan sesuatu yang buruk terjadi kepadaku, kau masih dan sentiasa berada di sisi ku.”

“Wahai gadis idamanku, aku masih belum mendapat kepastian adakah namamu yang telah tertulis di Luh Mahfuz jauh di atas sana untuk diriku ini. Tetapi aku amat berharap dapat mencuri hatimu kerana cintaku kepadamu Lillahi Taala. Tabahkan hatimu ini Ya Allah agar aku lebih bersedia untuk menerima dirimu dalam hidupku kelak.”

“Wahai gadis idamanku, kekadang aku terfikir, cukup sempurnakah diriku ini untuk menjadi pemimpin kamu? Adakah hatimu benar ikhlas kepadaku? Sedangkan aku terlalu banyak melakukan kesilapan terhadapmu, terlampau banyak melukakan hatimu, matamu yang cantik dan jarang sekali mengalirkan air mata telah ku rosakkan apabila dikau tangisi sesuatu kerana diriku. Maafkan aku wahai gadisku, aku sedar akan segala kesilapanku.”

“Wahai gadis idamanku, cintailah diriku ini ikhlas kerana DIA. Aku mengharapkan agar kita tidak terpesong untuk memelihara cinta yang paling hakiki dan sejati iaitu cinta kepada Yang Maha Mengasihani.”

“Wahai gadis idamanku, aku mengharapkan agar engkau menjadikan serikandi Islam terdahulu sebagai idolamu andai hidup bersamaku kelak. Jadilah isteri yang solehah walaupun tidak sehebat KHADIJAH yang begitu sempurna, tanamkanlah sifat tabah walaupun tidak sekuat RABIATUL ADAWIYAH yang begitu setia dalam sengsara, kuatkanlah imanmu walaupun tidak standing SARAH serta curahkanlah kasih dan sayangmu walaupun tidak setulus ZULAIKHA. Aku juga terpesona dengan kecantikanmu walaupun tidak sejelita BALQIS. InsyaAllah, Tuhan Yang Satu akan menyuluh jalanmu ke jalan yang diredhai-Nya.”
“Wahai gadis idamanku, engkau cinta kedua ku selepas cinta Agung. Dan andainya dikau menerimaku, marilah kita bersama-sama mencari cinta yang tiada bandinganya sebelum kita menjaja cinta kita. Selamilah dengan lebih mendalam agar bertemu cinta dunia dan akhirat.”

“Wahai gadis idamanku, andai dikau terbaca luahan ini, aku benar-benar memohon sejuta kemaafan kepada dirimu dan aku bersedia untuk mencintai dirimu kerana Si DIA. Aku kasih dan sayang dirimu seadanya.”