Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Al-Mubarak


Assalamualaikum...

Dalam tak sedar, kita sekarang sudah hampir dengan bulan yang penuh kemuliaan, keberkatan dan kerahmatan dalam takwim Hijrah. Bulan yang dinantikan oleh sekalian umat Islam yang penuh dengan sejarahnya tersendiri. Awalnya rahmat, pertengahannya maghfirah dan penghujungnya pembebasan dari api neraka.
Di bulan ini Al-Quran diturunkan dan di bulan ini juga terdapat satu malam yang mempunyai kelebihan begitu besar berbanding 1000 bulan. Kedatangan bulan ini sentiasa dinantikan, ketiadaannya sangat dirindui dan pemergiaannya sesuatu yang ditangisi. Ahlan Wa Sahlan ya Ramadhan Al-Mubarak.

Di kesempatan ini, ingin saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf atas segala keegoan, kealpaan, kekhilafan, kedustaan lidah, keterlanjuran perbuatan, kecerobohan akhlak dan ketinggian hati. Semoga barakah melimpahi diri kita hendaknya. Selamat berpuasa dan rajin-rajinkanlah diri beribadah kepada Allah, InsyaAllah besar ganjarannya.

Jika harta adalah racun,
maka zakat lah penawarnya.
Jika umur adalah dosa,
maka taqwa & taubat ubatnya.
Jika seluruh badan adalah noda,
maka RAMADHAN pembersihannya.

Sambutlah gerbang Ramadhan dengan penut kesucian hati.


Firman Allah maksudnya:
" Wahai orang-orang yang beriman telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa ". [Al-Baqarah : 183]